Casapanorama logo

Omgeving

Het herkenbare landschap van Le Marche
Het herkenbare landschap van Le Marche

Casa Panorama ligt in een van de mooiste regio's van Italië, Le Marche. Le Marche ligt in Midden-Italië tussen de Adriatische kust en de Apennijnen. Het is een streek met heuvelachtig landschap met daarin mooie middeleeuwse stadjes, een fraaie kust en fantastisch eten. Qua natuurschoon is de streek zeker net zo mooi als het aangrenzende, maar veelduurder en toeristischer Toscane.

Le Marche wordt wel eens omschreven als een van de best bewaarde geheimen van Italië. Steeds opnieuw heeft Le Marche verrassingen voor de bezoeker in petto: prachtig glooiend heuvellandschap met middeleeuwse stadjes, kastelen, palazzi, borgo's en musea. Iedere plaats heeft zijn eigen rijke geschiedenis. In de zomermaanden zijn er in diverse plaatsen gezellige dorpsfeesten. Voor cultuurliefhebbers zijn er mooie musea en operasteden in de omgeving. Verder biedt Le Marche een zeer gevarieerde flora en fauna en een 180 km. lange kustlijn met prachtige stranden en tal van gezellige badplaatsen. Bovendien is de bevolking gastvrij en zeer vriendelijk.

Hieronder beschrijven we kort een aantal hoogtepunten van de omgeving.

San Lorenzo in Campo

Via een prachtige route bent u vanuit Casa Panorama binnen enkele minuten in San Lorenzo in Campo, een stad met een hele oude geschiedenis. Al voor de Middeleeuwen stichtten Benedictijner monniken het klooster van San Lorenzo, dat nu een abdij is. Deze abdij is een van de belangrijkste Romaans-gotische momumenten die in Le Marche te vinden zijn. Begin 1600 werd het Della Rovere paleis gesticht. In dit paleis bevindt zich het Mario Tiberini-theater. Een schattig Italiaans theater met echte loges. Af en toe worden in dit theater concerten gegeven.

In San Lorenzo in Campo zijn diverse winkels, bars en supermarkten. Iedere dinsdagmorgen is er een gezellige markt.

Senigallia

Een vissersboot op het strand van Senigallia
Een vissersboot op het strand van Senigallia

De Adratische kust heeft maar liefst 180m kilometer kust. Aan de kust zijn mooie badplaatsen, zoals Fano en Senigallia. Het centrum van Senigallia is gedeeltelijk ommuurd en het heeft een mooie oude binnenstad. Verder grote, schone zandstranden en prima visrestaurants. Huur eens een dag een parasol met ligbedden en geniet van het strandleven. Het zwemwater is zeer schoon, het strand loopt heel langzaam af.

Fratte Rosa

Vanuit ons huis en onze tuin heeft u een prachtig gezicht op het middeleeuwse stadje Fratte Rosa dat beroemd is vanwege het handgemaakte terracotta aardewerk. Fratte Rosa was tussen de 11e en 13e eeuw de hoofdstad van een kleine, maar echte staat, genaamd Ravignana. Machtige Italiaanse families kozen Fratte Rosa uit vanwege haar strategische ligging. Het Santa Vittoria klooster dateert uit die tijd.

Urbino

Zicht op Urbino
Zicht op Urbino

Een bezoek aan Urbino is zeker een aanrader. Het historisch centrum van deze ommuurde universiteitsstad is geplaatst op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. Het is een van de mooiste steden van ItaliëBelangrijkste monument is het Pallazzo Ducale. In dit gebouw huisvest het de Galleria Nazionale delle Marche waar belangrijke werken te zien zijn van ondermeer de schilder Rafaël Santi. De lange hoofdstraat, de Via Raffaello, is vernoemd naar deze Rafaël, de beroemdste inwoner van Urbino. Zijn woonhuis is nog steeds te bezichtigen. Urbino wordt gezien als de bakermat van de Renaissance.

 

Grotten van Frasassi

De wereldberoemde grotten van Frasissi
De wereldberoemde grotten van Frasissi

De werdelberoemde grotten van Frasassi behoren tot het grooste grottenstelsel van Europa en zijn een bezoekje meer dan waard. Het unieke van deze grotten is dat ze groot en hoog zijn en helemaal verlicht. Daardoor bieden ze een prachtig schouwspel van stalagmieten en stalactieten. de plafonds zijn op sommige plaatsen wel 2,40 m. hoog. De ruimtes zijn door middel van loopbruggen met elkaar verbonden.